Mindfulness i najvažnije poslovne vještine u bliskoj budućnosti

Vodeći svjetski ekonomski stučnjaci, u izvještaju pod nazivom “Budućnost posla“, objavljenom u sklopu Svjetskog ekonomskog foruma (World Economic Forum), naveli su listu od 10 vještina koje će do 2020. godine biti nužne za optimalan poslovni razvoj i napredovanje.

 

wef

 

 

Top 10 vještina

 

  1. Rješavanje kompleksnih problema
  2. Kritičko mišljenje/razmišljanje
  3. Kreativnost
  4. Upravljanje ljudima
  5. Koordinacija s drugima
  6. Emocionalna inteligencija
  7. Prosudba i donošenje odluka
  8. Usmjerenost na korisnike
  9. Pregovaranje
  10. Kognitivna fleksibilnost

 

Dobra vijest je da nam redoviti mindfulness trening može pomoći poboljšati svaku od navedenih vještina.

 

Mindfulness i rješavanje kompleksnih problema

Pri susretu sa situacijom koju naš um detektira kao “kompleksni problem”, skloni smo postati reaktivni, zabrinuti i započeti raditi nekoliko stvari istodobno (što nas dodatno iscrpljuje i smanjuje našu učinkovitost i produktivnost) – multitasking. U navedenim situacijama, naša pozornost je razasuta posvuda uokolo i teško nam je održavati fokusiranost na ono što je najvažnije.

Redoviti mindfulness trening pomaže nam održavati snažan fokus i staloženost, a istodobno biti proaktivan i svjestan šire perspektive situacije s kojom se suočavamo.

(Kliknite OVDJE za uvid u nekoliko znanstvenih istraživanja koja jasno pokazuju poveznicu između redovitog mindfulness treninga i poboljšanja vještine rješavanja kompleksnih problema)

 

Mindfulness i kritičko razmišljanje

Vještina kritičkog razmišljanja spada pod tzv. metakognitivne procese i sastoji se od brojnih “pod-vještina” poput analize, procjene, zaključivanja, itd. “Aktivni fokus” (Present moment attentional focus) i “Panoramska svjesnost” (Non-reactive monitoring) ključni su aspekti Pro-Mindfulness treninga za koje je znanstveno dokazano da razvijaju brojne “pod-vještine” kritičkog razmišljanja.

Ukratko rečeno, razvijanje “aktivnog fokusa” i “panoramske svjesnosti” omogućuju nam biti svjesniji svih unutarnjih i vanjskih stimulansa (misli, emocije, informacije iz okoline i naše uobičajene nesvjesne reakcije na informacije iz okoline) koji utječu na naše kognitivne procese. Većinu takvih stimulansa skloni smo zanemariti iz razloga jer osjećamo da nas previše opterećuju, a oni mogu uvelike utjecati na objektivnost i kvalitetu našeg razmišljanja kao i odluka koje proiziđu kako posljedica svega toga. Aktivni fokus i panoramska svjesnost, kao nužne komponente Pro-Mindfulness treninga, omogućavaju nam upravo ono što nam je nužno potrebno za učinkovito kritičko razmišljanje: snažan fokus na ono što mislimo u dotičnom trenutku uz istodobnu svjesnost “šire slike” – panoramska svjesnost – koju je nužno obuhvatiti radi donošenja kvalitetnih odluka – što je glavna svrha kritičkog razmišljanja.

 

Mindfulness i kreativnost

Postoji jedna velika zabluda o ljudskom umu i svodi se na vjerovanje da je on kreativan. Ono što je važno imati stalno na umu jest da um nije kreativan već je potpuno reaktivan. Drugim riječima, naš um uvijek samo reagira na “nešto”. Ili reagira na bazu informacija koju već nosimo u sebi (informacije prikupljene u prošlosti) ili reagira na neku “informaciju” koja ne postoji u našoj postojećoj bazi informacija i to najčešće nazivamo inspiracijom.

Dakle, kreativnost je uvijek vezana uz inspiraciju, a da bismo mogli primiti inspiraciju nužno je biti u mogućnosti stvoriti potreban mentalni i emocionalni odmak u odnosu na našu postojeću bazu informacija.

Međutim, imati mentalni i emocionalni odmak u odnosu na našu postojeću bazu informacija nije stvar trenutne odluke već se radi o vještini koju je potrebno razviti.

Mindfulness upravo predstavlja aspekt naše svjesnosti u kojem smo svjesni svojih misli, emocija i informacija koje primamo iz okoline, a bez da ih konceptualiziramo i pridajemo im značenje.

Razvojem tzv. Mindfulness svjesnosti postajemo sposobni stvoriti mentalni i emocionalni odmak onda kada smatramo da je to potrebno i upravo to nam omogućava kreativnost.

 

Nastavak članka slijedi uskoro…